logo

همه چیز درباره کوه دماوند

همه چیز درباره کوه دماوند

همه چیز درباره کوه دماوند

 

در این گزارش واقعیت های جالب و خواندنی درباره کوه دماوند بلندترین کوه ایران را به شما میگوییم که احتمالا از آن ها بی خبرید.

خانه فرش دستباف ایران – جهان فرش : کوه دماوند برای ایرانیان نماد عظمت و شکوه بوده و از دیرباز در ادبیات و تاریخ کشور نقش پررنگی داشته است و در افسانه های پارسی همواره از این کوه یاد شده است.

دماوند برای ما نامی آشناست؛ بلندترین کوه ایران و خاورمیانه و بلندترین قلهٔ آتشفشانی آسیا که در بخش مرکزی رشته کوه البرز جای خوش کرده است.

قله دماوند در فرهنگ کشور ایران مظهر پایداری و استواری است و یک نماد ملی و ارزشمند بشمار می رود.

زیستگاه یک دهم مردم دنیا را کوه ها تشکیل می دهند.

این ساختار مهم زمین که نیمی از آب شیرین مردم این کره ی خاکی را تامین می کند با تمام عظمت و شکوه اش جلوه ای خاص به سیاره ی ما بخشیده است.

اکولوژی به ما یاد می دهد که هر اندازه پستی و بلندی منطقه ای بیشتر باشد تنوع جانوری و گیاهی آن منطقه بیشتر خواهد بود. از این رو مناطق کوهستانی نقش مهمی در تامین غذا و چوب مردم جهان دارند.

کوه دماوند، تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان یک اثر ملی ثبت شد.

زمانی که آسمان صاف و آفتابی باشد، از شهرهای تهران، ورامین، قم و سواحل جنوبی دریای خزر قابل مشاهده است. این قله بر اساس تقسیمات کشوری، در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران قرار دارد.

همه چیز درباره کوه دماوند

با این مقدمه، از شما دعوت می کنیم تا در ادامه این مطلب، با واقعیت های جالبی در مورد قله دماوند آشنا شوید که شاید تاکنون نمی دانستید.

۱- نام تاریخی دماوند، «دنباوند» بوده است

اغلب منابع تاریخی، نامِ این کوه سربه فلک کشیده را به دو صورت «دنباوند» یا «دماوند» یاد کرده اند. اما در برخی مستندات نام های کاملا متفاوتی همچون «بیکنی» یا «جبل لاجورد» نیز به چشم می خورند. از دیگر نام های باستانی این کوه آتشفشانی می توان به «دباوند» اشاره کرد.دماوند در لغت به معنی دم و دود و بخار است.

۲- ارتفاع دماوند

ارتفاع قله دماوند از بالاترین تا پست ترین نقطه، ۴۶۶۱ متر اعلام شده است. این در حالیست که انجمن ملی آمار ایران، ارتفاع این کوه آتشفشانی را ۵۶۱۰ متر و ناسا ۵۶۷۰ متر ذکر کرده اند.دماوند، در فهرست بلندترین قلّه های دنیا در جایگاه دوازدهم قرار گرفته است.

۳- نماد ملی ایران

دماوند را می توان به عنوان یکی از نمادهای ملی ایران بشمار آورد. به طوری که در قرن اخیر، عکس آن بارها بر روی یا پشت اسکناس های رسمی منتشره ایران به چاپ رسیده است.

۴- سرمای شدید

قله دماوند دمای بسیار پایینی دارد به طوری که بر اساس گزارشات، کمترین درجه هوا در روزهای سرد زمستانی در ارتفاعات این کوه آتشفشانی به ۶۰ درجه سانتی گراد هم می رسد.

این در حالیست که در تابستان، دمای هوا منفی یک یا دو درجه سانتی گراد است. یعنی هر روز از سال به این قله صعود کنید، با هوای نسبتا سردی مواجه خواهید شد.

همه چیز درباره کوه دماوند

۵- پیشینه ادبی

دماوند در ادبیات و افسانه های ایران جایگاه ویژه ای دارد. نام این کوه را در آثار ادبی فارسی به وفور می توان دید.

از جمله می توان به شاهنامه فردوسی، گرشاسپ نامه از اسدی طوسی، قصیده ای از ناصرخسرو، قصیده ای از خاقانی و منظومهٔ ویس و رامین از فخرالدین اسعد گرگانی اشاره کرد.

در اسطوره های ایرانی هم دماوند بسیار یاد شده است. از جمله اینکه گفته می شود فریدون (از شخصیت های اساطیری ایران)، ضحاک را در آنجا در غاری به بند کشیده است.

در تاریخ بلعمی هم محل زندگی کیومرث کوه دماوند اعلام شده است. برخی عوام معتقد هستند که در قلهٔ دماوند، زمین هموار است و از چاهی که بر فراز آن قرار دارد، روشنی بیرون آید.

۶- یکی از قله های خطرناک دنیا

در سال ۱۳۹۰ خورشیدی، مجله نشنال جئوگرافی طی اعلام رسمی ۱۰ کوه و قله خطرناک دنیا، در رده بندی خود کوه دماوند در شمال ایران را در رتبه دهم قرار داد.

۷- اولین صعود به دماوند در سال ۲۹۲ هجری بوده

گفته می شود ابودلف خزرجی اولین فردی است که مدعی صعود به دماوند است. او در سفرنامه خود در سال ۲۹۲ هجری به صعودش اشاره کرده و قله دماوند را توصیف کرده است.

۸- کوهی مملو از یخچال های طبیعی

یخچال های معروف دماوند شامل سیوله (جبهه شمالی)، دوبی سل (جبهه شمالی)، عروسک ها (جبهه شمالی)، دره یخار (شمال شرقی)، خورتاب سر، یخچال شمال غربی و یخچال غربی هستند.

۹- اولین فوران آتشفشانی دماوند

دماوند را یک کوه آتشفشان نیمه فعال می دانند و گفته می شود که نخستین فوران آن نزدیک به ۲ میلیون (۱٫۷۸) سال پیش رخ داده است. بر اساس روش های زمین‎ شناختی، عمر این کوه را حدود ۳۸ هزار و ۵۰۰ سال تخمین زده اند.

البته بد نیست اشاره کنیم که فعالیت آتشفشانی عمده ای که باعث شکل گیری این آتشفشان شده است در حدود ۱۰ هزار سال قبل روی داده است. چشمه های آبگرم و گوگردی شاهدانی برای نیمه فعال بودن این آتشفشان هستند.

۱۰- جشن روز ملی دماوند

جالب است بدانید که در استان مازندران، در شب سیزدهم آبان ماه هر سال روز ملی دماوند برگزار می شود. این جشن به ثبت ملی نیز رسیده است.

 

همه چیز درباره کوه دماوند

 

 

منبع : نمناک









دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز با * علامت‌گذاری شده‌اند .

* نام :
* ایمیل :
وب سایت :